sok jabłkowy

Chcesz schudnąć? To włącz sok jabłkowy do swojej diety!

Oprócz walorów smakowych sok jabłkowy stanowi źródło wielu cennych witamin – A, C, PP i witamin z grupy B – B1, B2 i B3, a także krzemu, żelaza i wapnia. Nie wolno zapominać, że jabłka są bogatym źródłem błonnika i zawierają dużą ilość kwasów organicznych. Jednym słowem sok jabłkowy jest doskonałym składnikiem odchudzającej diety.

Dlaczego warto pić sok jabłkowy podczas diety?

Jest to niezwykle trafne pytanie. Sok jabłkowy powinien zagościć podczas naszej diety, jako stały element, gdyż naturalnie ją wspiera. Dzieje się tak ze względu na jego naturalne właściwości. Sok jabłkowy zawiera:

  • witaminę A – odpowiedzialną za utrzymanie zdrowej skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo odpowiedzialna jest za zapewnienie prawidłowego wzrostu zębów i kości, poprzez regulację komórek tkanki kostnej,
    witaminę C – wspierającą naszą odporność. Dodatkowo witamina C uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu,
  • witaminę PP i B3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego i mózgu. Dodatkowo działają antydepresyjnie, obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • witaminę B1 – odpowiedzialna za ochronę błony śluzowej i jej regenerację. Jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i funkcji mięśni oraz układy sercowo-naczyniowego,
  • witaminę B2 – wspomagającą i ułatwiającą procesy naprawcze, odbudowę i gojenie się wszelkich ran, ale także jest kluczowa dla prawidłowego działania obwodowego i centralnego układu nerwowego. Dodatkowo wspomaga i wpływa na pracę układu immunologicznego,
  • żelazo – odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego metabolizmu. Jest też składnikiem krwi i tworzy mechanizmy odpornościowe.

Dzięki wymienionym składnikom zwartym w naturalnym soku jabłkowym proces odchudzania przechodzi szybciej i jest bardziej skuteczny. Regularne spożywanie produktu wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz odkwasza nasz organizm. Zawarte w soku jabłkowym pektyny regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dodatkowo eliminują substancje toksyczne i wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *