Dieta dla piłkarza

Sport, jakim jest piłka nożna wymaga wielu poświęceń i wyrzeczeń. Od piłkarza żąda się wręcz odpowiedniej sprawności fizycznej, szybkości, zręczności, sprytu, doskonałej koncentracji umysłu i należytej energii. Tylko dzięki tym predyspozycjom możliwa jest nienaganna walko o zdobywanie kolejnych goli.

Zawodowy piłkarz nie tylko trenuje każdego na murawie czy w siłowni. Do jego obowiązków zalicza się także stosowanie właściwej diety, która pozwoli mu utrzymać dobrą formę przez kolejne sezony piłkarskich rozgrywek. A ponieważ piłka nożna jest w naszym kraju najbardziej popularnych sportem to dietetycy rzeczywiście mają „ręce pełne roboty”.

Zdaniem specjalistów każdy piłkarz powinien jeść średnio 5 posiłków każdego dnia a podczas spożywanie kolejnych dań warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nie należy popijać ich wodą bowiem płyny rozcieńczając soki żołądkowe zaburzają tylko procesy trawienne. Tym samym dobrze jest nawodnić organizm pijąc wodę niegazowaną na 30 minut przed posiłkiem bądź 30 minut po posiłku.  Ciągu całego dnia piłkarz powinien natomiast wypić około 3 litrów płynów – tutaj najlepiej sprawdzi się woda mineralna z dodatkiem soku z cytryny. Nie zaleca się picia napojów gazowanych oraz mocnej kawy za to dobroczynny wpływ będzie miała zielona herbata. Oczywistym jest, że w trakcie wzmożonych treningów czy sezonowych turniejów piłkarz nie powinien sięgać po alkohol.

Chociaż w codziennej diecie piłkarza niezbędne są owoce i warzywa to dobry dietetyk w Warszawie radzi, by tych surowych nie jadać w dniu ważnego meczu – w takiej postaci ulegają one wolniejszym procesom trawiennym i szybciej mogą sfermentować się w żołądku prowadząc do niepotrzebnych dolegliwości.

Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. To ono powinno być najbardziej obfite, by dawać energię na cały dzień. Dobrym wyborem będą owoce i owsianka z dodatkiem siemienia lnianego i otrębów oraz napój witaminowy spożyty jak już wspomnieliśmy przed bądź po posiłku.

Ważny posiłek stanowi także obiad i tutaj warto zauważyć, by spożywane dania były bogate w aminokwasy. Zaraz po obiedzie można dodatkowo wypić odżywkę z tymi cennymi minerałami i kompleksem cennych witamin.

Kolacja powinna być zdecydowanie mięsna. Dobrym rozwiązaniem są również grillowane bądź pieczone ryby. Każdy piłkarz powinien również pamiętać o wieczornej dawce wzmacniającego magnezu i potasu – dzięki nim uniknąć można na przykład przykrych dolegliwości, jakimi są skurcze łydek.

Pamiętajmy, że odpowiednio stosowana dieta wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie, ale przełoży się również na wyniki osiągane na piłkarskim boisku.

więcej: http://dieta.mp.pl/lista/show.html?id=68020

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *