Jak robić soki i czego używać?

Kiedy przychodzi wiosna, większość z nas nie może, doczekać się pysznych warzyw i owoców, które niedługo zagoszczą na naszych stołach. Gdy mamy ochotę na własnoręcznie wykonane soki, czy smoothies, stajemy przed dylematem, jakiego sprzętu użyć, aby wydobyć z produktów wszystko, co najlepsze.

Wyciskarka do owoców i warzyw

Mamy wiele rodzajów wyciskarek, dzięki którym uzyskamy zupełnie różny produkt finalny. Możemy wybrać ręczną wyciskarkę, która zgniata miąższ za pomocą siły nacisku, bezpośrednio siłą własnych rąk lub za pomocą dźwigni. Należy pamiętać, że ręczna wyciskarka najczęściej sprawdza się przy miękkich owocach, które mają twardą skórkę, czyli przede wszystkim przy cytrusach. Natomiast wyciskarka do warzyw i owoców, działająca mechanicznie miażdży owoce aż do powstania pulpy, z której następnie wyciskany jest sok, zawierający mnóstwo błonnika, witamin i minerałów.

Dodatkowe informacje: moc soków

Blender kielichowy i ręczny

Przede wszystkim blender to rodzaj robota kuchennego, który ma wiele, szerokich zastosowań. Jego centralną częścią jest system noży obrotowych, które przedzielają wrzucany do niego produkt. Nie jesteśmy w stanie w blenderze uzyskać klarownego soku bez dolania wody, gdyż powstała pulpa nie jest oddzielana od płynu. Mamy do czynienia z dwoma rodzajami blendera, z ręcznym i kielichowym. Blender ręczny jest łatwy w przenoszeniu i kształtem dostosowany do rozmiaru dłoni. Można go używać do przygotowania smoothie lub zupy krem. Natomiast blender kielichowy to stojący robot kuchenny o większej mocy. Wyposażony w wysoki pojemnik, oparty na silniku i nożach obracających się w centralnym punkcie maszyny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *