Dieta eliminacyjna – jak może pomóc dietetyk?

Dieta eliminacyjna polega wykluczeniu produktów, które wywołują alergię, nietolerancję lub takich, po których pojawiają się dolegliwości bólowe ze strony przewodu pokarmowego. Wyróżnia się tzw. alergie pokarmowe natychmiastowe w klasie IgE przeciwciał, które indukują objawy zaraz po pojawieniu  się alergenu w organizmie. Alergie tzw. opóźnione to nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, których objawy są niespecyficzne i najprawdopodobniej biorą się bezpośrednio z zaburzeń szczelności bariery jelitowej. Nietolerancje pokarmowe najczęściej powstają na skutek niedoborów enzymów odpowiedzialnych za rozkład poszczególnych substancji, najczęściej dwucukrów. Rozpoznanie wspomnianych nietolerancji pokarmowych odbywa się za pomocą wodorowych testów oddechowych, a diagnostyka alergii jest serologiczna lub kontaktowa (testy skórne). Aby dieta eliminacyjna była prawidłowo wprowadzona, kluczowa jest odpowiednia diagnostyka.

Kiedy wykonać badania?

Wtedy, gdy obserwujesz u siebie objawy takie jak:

– bóle brzucha, zaparcia, biegunki, przelewania;

– wysypka, pokrzywka, świąd;

– objawy niespecyficzne tzn. bóle migrenowe, bóle głowy, nawracające infekcje.

Niezasadnie stosowana dieta eliminacyjna może prowadzić do zafałszowania wyniku, np. stosowanie diety bezglutenowej bez wcześniejszej diagnostyki może spowodować, że badanie w kierunku celiakii może wyjść fałszywie negatywne.

Jak może pomóc dietetyk kliniczny?

Na podstawie wyników badań dobrana zostaje zindywidualizowana dieta eliminacyjna przygotowywana przez dietetyka. Poznań, który jest siedzibą Instytutu Mikroekologii, wśród swoich usług oferuje poza specjalistycznymi badaniami laboratoryjnymi- wizyty u dietetyka klinicznego.

Praca dietetyka z pacjentami na diecie eliminacyjnej polega przede wszystkim na odpowiednim dostosowaniu żywienia do wyników badań. W przypadku badania ImuPro, odpowiednia konsultacja, której udzieli dietetyk kliniczny i dobrze dobrana dieta eliminacyjna są kluczem do sukcesu. Szczególnie w przypadku obecności wielu, często wykluczających się schorzeń, pomocny będzie wykwalifikowany dietetyk kliniczny. Poznań i większe miasta, standardowo nie mają problemu z dostępem do dobrych specjalistów, natomiast w mniejszych miejscowościach, umówienie się na wizytę może być znacznie trudniejsze. Kształcenie dietetyków w Polsce jest na coraz wyższym poziomie, a wyspecjalizowanie się w danym zakresie dietetyki jest coraz bardziej popularne, np. dietetyka sportowa czy dietetyka kliniczna. Poznań dzięki obecności uczelni medycznej, nauk przyrodniczych i Akademii Wychowania Fizycznego ma możliwe kształcenie kadry na wysokim poziomie.

Dietetyk kliniczny- Poznań

Badania na nietolerancje pokarmowe (np. WTO), nadwrażliwości pokarmowe (ImuPro), alergie (panele X-pokarmowy, X-atopowy, X-wziewny) można wykonać w Instytucie Mikroekologii, który znajduje się w mieście Poznań. Dietetyka w tym regionie jest na bardzo wysokim poziomie i na pewno każdy pacjent otrzyma odpowiednią opiekę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.